Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    FIFA danas ažurirala rang listu, Zmajevi promijenili poziciju

    10. Jula 2025.

    Četiri utakmice, četiri pobjede na EP-u

    10. Jula 2025.

    13-godišnji Isa Durak vozi završnu etapu biciklističkog maratona prema Srebrenici

    10. Jula 2025.

    “Bosanski muslimani i Jevreji su jedno tijelo – valja nam obnoviti naš zavjet”

    10. Jula 2025.

    Tragedija u Bihaću – tijelo muškarca pronađeno u kanalu

    10. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Voda od kiselih krastavaca: Zlatna tečnost za kuhinju, zdravlje i… koktele?!
    Magazin

    Voda od kiselih krastavaca: Zlatna tečnost za kuhinju, zdravlje i… koktele?!

    15. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Zahvaljujući octu, začinima i mineralima koje sadrži, voda od kiselih krastavaca ima višestruku primjenu, a sve je češći sastojak i u modernim barovima, kuhinjama pa čak i sportskim režimima ishrane. Evo četiri načina kako je možete ponovo iskoristiti:

    1. Savršena marinada za meso

    Zahvaljujući svojoj kiselosti i aromama, tečnost iz staklenke s kiselim krastavcima odlična je baza za marinade. Posebno dobro ide uz svinjetinu, piletinu ili tofu – meso postaje mekše i upija više okusa. Sve što trebate jeste pomiješati vodu od krastavaca sa malo ulja, bijelog luka i začina po želji.

    2. Prirodna zamjena za ocat u salatama

    Nestalo vam je octa, a salata je već spremna? Nema problema – nekoliko kašika ove tečnosti može poslužiti kao odlična zamjena. Dodaje salati svježinu i blagu aromu začina, a najbolje ide uz zelenu salatu, krastavce i kupus.

    3. Brzo kiseljenje povrća

    U istu tečnost možete staviti npr. šargarepu, crvenu papriku, luk, pa čak i cvjetaču. Ostavite nekoliko sati u frižideru – i dobit ćete brzo kiselo povrće, idealno kao prilog uz roštilj ili sendviče.

    4. Tajni sastojak koktela

    Voda od krastavaca koristi se i u koktelima, posebno kao dodatak “bloody mary” ili kao “pickleback” – hit iz američkih barova. Riječ je o neobičnom, ali popularnom spoju: nakon shot-a viskija odmah se pije shot vode od kiselih krastavaca. Ova kombinacija ublažava oštrinu alkohola, a neki tvrde i da sprječava mamurluk.

    Stručnjaci ističu da kisela voda može pomoći u obnavljanju elektrolita nakon znojenja, zbog čega je sve češće koriste sportisti. Također, ublažava grčeve u mišićima, poboljšava varenje, a zahvaljujući octu djeluje antibakterijski i pomaže kod probavnih smetnji.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Koncert Alena Islamovića ispred Vijećnice povodom Dana državnosti Crne Gore

    10. Jula 2025.

    Cijena jedne dinje u Americi dosegla nevjerovatnu vrijednost

    10. Jula 2025.

    Faris Pinjo objavio fotografiju sa vjenčanja s Aminom Kajtaz

    10. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    FIFA danas ažurirala rang listu, Zmajevi promijenili poziciju

    10. Jula 2025.1 Min Read

    BiH se nalazi na 72. mjestu. Zmajevi su na prethodnoj listi bili na 70. poziciji.…

    Četiri utakmice, četiri pobjede na EP-u

    10. Jula 2025.

    13-godišnji Isa Durak vozi završnu etapu biciklističkog maratona prema Srebrenici

    10. Jula 2025.

    “Bosanski muslimani i Jevreji su jedno tijelo – valja nam obnoviti naš zavjet”

    10. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.