Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Četvero povrijeđenih u sudaru Audija i Golfa

    10. Jula 2025.

    Hrvatski mediji: Kapiten zagrebačkog Dinama potpisuje za Sarajevo!

    10. Jula 2025.

    Teška saobraćajna nesreća u blizini benzinske pumpe “Prošić”

    10. Jula 2025.

    Uvijek ćemo biti uz vas!

    10. Jula 2025.

    Booker potpisao najunosnije produženje ugovora u historiji NBA lige!

    10. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Voda od kiselih krastavaca: Zlatna tečnost za kuhinju, zdravlje i… koktele?!
    Magazin

    Voda od kiselih krastavaca: Zlatna tečnost za kuhinju, zdravlje i… koktele?!

    15. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Zahvaljujući octu, začinima i mineralima koje sadrži, voda od kiselih krastavaca ima višestruku primjenu, a sve je češći sastojak i u modernim barovima, kuhinjama pa čak i sportskim režimima ishrane. Evo četiri načina kako je možete ponovo iskoristiti:

    1. Savršena marinada za meso

    Zahvaljujući svojoj kiselosti i aromama, tečnost iz staklenke s kiselim krastavcima odlična je baza za marinade. Posebno dobro ide uz svinjetinu, piletinu ili tofu – meso postaje mekše i upija više okusa. Sve što trebate jeste pomiješati vodu od krastavaca sa malo ulja, bijelog luka i začina po želji.

    2. Prirodna zamjena za ocat u salatama

    Nestalo vam je octa, a salata je već spremna? Nema problema – nekoliko kašika ove tečnosti može poslužiti kao odlična zamjena. Dodaje salati svježinu i blagu aromu začina, a najbolje ide uz zelenu salatu, krastavce i kupus.

    3. Brzo kiseljenje povrća

    U istu tečnost možete staviti npr. šargarepu, crvenu papriku, luk, pa čak i cvjetaču. Ostavite nekoliko sati u frižideru – i dobit ćete brzo kiselo povrće, idealno kao prilog uz roštilj ili sendviče.

    4. Tajni sastojak koktela

    Voda od krastavaca koristi se i u koktelima, posebno kao dodatak “bloody mary” ili kao “pickleback” – hit iz američkih barova. Riječ je o neobičnom, ali popularnom spoju: nakon shot-a viskija odmah se pije shot vode od kiselih krastavaca. Ova kombinacija ublažava oštrinu alkohola, a neki tvrde i da sprječava mamurluk.

    Stručnjaci ističu da kisela voda može pomoći u obnavljanju elektrolita nakon znojenja, zbog čega je sve češće koriste sportisti. Također, ublažava grčeve u mišićima, poboljšava varenje, a zahvaljujući octu djeluje antibakterijski i pomaže kod probavnih smetnji.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Koncert Alena Islamovića ispred Vijećnice povodom Dana državnosti Crne Gore

    10. Jula 2025.

    Cijena jedne dinje u Americi dosegla nevjerovatnu vrijednost

    10. Jula 2025.

    Faris Pinjo objavio fotografiju sa vjenčanja s Aminom Kajtaz

    10. Jula 2025.
    Najnovije
    Bužim

    Četvero povrijeđenih u sudaru Audija i Golfa

    10. Jula 2025.1 Min Read

    U bužimskom naselju Jusufovići jučer je došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala…

    Hrvatski mediji: Kapiten zagrebačkog Dinama potpisuje za Sarajevo!

    10. Jula 2025.

    Teška saobraćajna nesreća u blizini benzinske pumpe “Prošić”

    10. Jula 2025.

    Uvijek ćemo biti uz vas!

    10. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.