Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Rahimić: U uzlaznoj smo putanji, nastavit ćemo pobjednički niz i nakon pauze

    11. Novembra 2025.

    Atalanta otpustila Jurića, stiže Džekin “nesuđeni šef”

    11. Novembra 2025.

    Bosanac o trudnoći svoje kćerke Džidže: “Ima određenih problema…”

    11. Novembra 2025.

    Konkurs za posao u JKP “Čistoća” Cazin, potrebno više radnika

    11. Novembra 2025.

    Ženska košarkaška reprezentacija BiH dočekuje Izrael u Zetri

    11. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Zaboravite maslinovo ulje i puter, ovo je tajna savršenog odreska
    Magazin

    Zaboravite maslinovo ulje i puter, ovo je tajna savršenog odreska

    9. Augusta 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Maslac i maslinovo ulje imaju nisku tačku dimljenja, što može dovesti do zagorijevanja i gubitka okusa mesa.

    Umjesto toga, kulinarski stručnjaci preporučuju ulje od avokada koje bolje podnosi visoke temperature.

    Avokadovo ulje ima tačku dimljenja od 270°C i neutralan okus, što omogućava da prirodni okus mesa i začina dođe do izražaja. Osim toga, bogato je zdravim mastima i ostaje stabilno pri visokim temperaturama, idealno za stvaranje zapečene korice bez dima i gorkog okusa.

    Za pripremu, zagrijte tavu od lijevanog željeza u rerni na 260°C, zatim začinite odrezak solju i biberom, i premažite ga uljem od avokada. Na šporetu pecite minutu sa svake strane da dobijete hrskavu koricu, pa vratite u rernu na dodatne dvije minute (ili više ako je meso deblje).

    Nakon pečenja, ostavite meso da odmori nekoliko minuta, kako bi sokovi ostali unutar mesa. Taj mali korak čini razliku između suhog i sočnog odreska.

    Rezultat je savršeno pečen odrezak s karameliziranom koricom i mekanom unutrašnjosti. I dok maslinovo ulje i maslac mogu poslužiti kao završni dodatak, avokadovo ulje je ključ uspješnog pečenja od početka do kraja.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Bosanac o trudnoći svoje kćerke Džidže: “Ima određenih problema…”

    11. Novembra 2025.

    Nove tvrdnje o vezi poznatog lijeka i autizma: Da li ćemo ga i dalje koristiti?

    11. Novembra 2025.

    Grobnica stara preko 12.000 godina otkrivena u Kini

    10. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Rahimić: U uzlaznoj smo putanji, nastavit ćemo pobjednički niz i nakon pauze

    11. Novembra 2025.1 Min Read

    Fudbaleri Veleža nastavili su sa odličnim partijama te u okviru 14. kola WWin lige BiH…

    Atalanta otpustila Jurića, stiže Džekin “nesuđeni šef”

    11. Novembra 2025.

    Bosanac o trudnoći svoje kćerke Džidže: “Ima određenih problema…”

    11. Novembra 2025.

    Konkurs za posao u JKP “Čistoća” Cazin, potrebno više radnika

    11. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.