Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Grbavica se puni: Željo za dva dana prodao 60 posto ulaznica

    6. Jula 2025.

    Ljetno osvježenje – isprobajte salatu od krastavaca, krompira i tunjevine

    6. Jula 2025.

    Spuštanjem cvijeta u Sanu članovi kluba ‘Condor’ obilježili 30. godišnjicu genocida u Srebrenici

    6. Jula 2025.

    Zašto na Kongresu SDP-a nije bio Ramo Isak

    6. Jula 2025.

    Užas na terenu: Donnarumma nesretno slomio nogu Musiali

    6. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Bosna i Hercegovina»Zašto djevojke pred udaju obavezno dolaze kod Jasmina na praksu
    Bosna i Hercegovina

    Zašto djevojke pred udaju obavezno dolaze kod Jasmina na praksu

    7. Marta 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Pite su sa sirom, burek je sa mesom, a mantije su vrsta pite sa mesom.

    Tajna dobrih mantija je u autentičnom receptu koji se čuva od zaborava, i prenosi s generacije na generaciju, ručnom radu, vještim rukama i kvalitetu namirnica od kojih se pravi.

    “Tajna je u veštim rukama, nijedna mašina ne može da zameni ruke. Jedna žena koja radi ona snabdeva jednu porodicu. Ja bih voleo da imam sto žena da rade tu, ali mnogo je teško naći te žene koje znaju odvajkada mese. Sad je naišla neka moda, uvek imam po jednu, dve na praksi, ne znaju ni pitu da umese. Pred udaju dođu kod mene na praksu, da znaju makar osnovno”, kaže Jasmin Dervišnurović iz Novog Pazara za RTS.

    Tokom dvije smjene oko 20 žena u kuhinji dnevno pravi oko 3.000 hiljade komada mantija, nekad i do pet hiljada. Pripremaju se od brašna, maslaca, mljevenog junećeg ili telećeg mesa, luka, soli i bibera.

    “Naša velika prednost i vrlina je što smo ovde u centru, okolo nam je Kopaonik i Zlatibor, a posebno Pešter. Bilo koje peštersko jagnje ili tele ili june – sve je drugačije. I kad pase… Sve kad dobiješ, dobiješ tradicionalno”, dodao je Dervišnurović.

    Ne postoje zapisi o nastanku pazarskih mantija, pretpostavlja se da je jelo na Zapad došlo sa mongolskim vladarom Džingis-kanom.

    Mantije neki vole prelivene jogurtom i bijelim lukom, mogu biti sitne za merak, standardne, na boščicu, a mlađe ih prave i prazne, sa sirom ili šampinjonima.

    Možda vas zanima

    Zašto na Kongresu SDP-a nije bio Ramo Isak

    6. Jula 2025.

    Mi u RS-u ne želimo platformu sa Bošnjacima i Hrvatima, nego sa Srbijom

    6. Jula 2025.

    Od sutra velika promjena vremena u BiH: Led, pljuskovi, grmljavina

    6. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Grbavica se puni: Željo za dva dana prodao 60 posto ulaznica

    6. Jula 2025.1 Min Read

    Veliki interes vlada među navijačima Fudbalskog kluba Željezničar pred evropski okršaj sa slovenskim Koprom. Za samo…

    Ljetno osvježenje – isprobajte salatu od krastavaca, krompira i tunjevine

    6. Jula 2025.

    Spuštanjem cvijeta u Sanu članovi kluba ‘Condor’ obilježili 30. godišnjicu genocida u Srebrenici

    6. Jula 2025.

    Zašto na Kongresu SDP-a nije bio Ramo Isak

    6. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.