Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition pokazalo je da je kombinacija kafe, čaja i vode povezana s najnižim rizikom od ukupne smrtnosti, piše Food & Wine.
Istraživači su analizirali podatke iz UK Biobanke, velike populacijske studije u kojoj je učestvovalo više od pola miliona ljudi.
Za potrebe istraživanja korišteni su podaci od više od 182.000 odraslih osoba koje su ispunile najmanje jedan 24-satni upitnik o ishrani, detaljno opisujući svoj unos hrane i pića.
Tim je pratio ishode tokom 13 godina, uključujući opštu i uzročno specifičnu smrtnost, prenosi Index.hr.
Analiza je pokazala da je konzumacija sedam do osam šoljica tečnosti dnevno – mješavine kafe, čaja i vode – povezana s najnižom stopom smrtnosti. Međutim, istraživači su otkrili da određena kombinacija pruža najveću korist. Najbolji rezultati postignuti su kada su ljudi pili kafu i čaj u omjeru 2:3, što znači otprilike dvije šoljice kafe na tri šoljice čaja.
Značajno smanjen rizik od mnogih bolesti
Ova kombinacija povezana je s najmanjim rizikom od smrti od svih uzroka, kao i od specifičnih bolesti poput raka, srčanih oboljenja, respiratornih i probavnih problema. Studija je pokazala da pridržavanje omjera 2:3 dovodi do najvećeg smanjenja smrtnosti od respiratornih bolesti, smanjujući rizik za čak 72% u poređenju s drugim obrascima konzumacije. Također je zabilježeno smanjenje smrtnosti od bolesti probavnih organa za 65%, kao i niži rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti i raka.
Upozorenja i ograničenja studije
Ipak, istraživači naglašavaju nekoliko važnih ograničenja. Studija je bila opservacijska i oslanjala se na samoprijavljene podatke, što znači da ne može dokazati uzročnost, već samo povezanost. Također je utvrđeno da zamjena vode kafom i čajem, uz samo četiri napitka dnevno, nije pokazala nikakvu korist.
Štaviše, kada je ukupan broj dnevnih napitaka prešao devet, zamjena obične vode većom količinom kafe ili čaja bila je povezana s potencijalno većim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Ipak, istraživači se nadaju da bi njihovo istraživanje moglo poslužiti kao osnova za buduće studije koje će jednog dana pružiti jasnije smjernice o optimalnoj hidrataciji.
(Vijesti.ba)

