Naučnici sa Univerziteta u Beču, u saradnji s istraživačima iz Francuske i Južne Koreje, pratili su prehrambene navike i zdravstveno stanje više od 400.000 ljudi širom Evrope. Rezultati su pokazali da ishrana bazirana na biljnim namirnicama smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Pritom se ne misli na pojavu samo jedne bolesti nego istovremeno više njih.
Multimorbiditet je sve češći u svijetu i najviše pogađa ljude starije od 60 godina. Doktori ovim pojmom opisuju situaciju kada jedna osoba ima dvije ili više hroničnih bolesti u isto vrijeme. To može biti kombinacija dijabetesa i srčanih problema, ali i pojava raka zajedno sa povišenim krvnim pritiskom.
Prema podacima iz velike britanske i evropske studije, ljudi koji su se hranili više biljnom hranom imali su i do 32 posto manji rizik da obole od kombinacije raka i bolesti srca, krvnih sudova ili dijabetesa. Istraživači naglašavaju da nije potrebno potpuno izbaciti meso. Dovoljno je da biljna hrana bude češći izbor na tanjiru i to već donosi značajnu zaštitu.
Stručnjaci preporučuju da se u ishranu unosi više voća i povrća. Posebno su važni i integralni proizvodi od žitarica kao što su zob, raž ili smeđa riža. Mahunarke poput graha, leće i leblebija također imaju vrlo povoljan učinak na zdravlje. Dobro je posegnuti i za zdravim biljnim alternativama koje mogu zamijeniti neke mesne proizvode.
Istovremeno bi trebalo smanjiti unos mesa i prerađenih mesnih proizvoda jer upravo njihova prekomjerna upotreba povećava rizik od hroničnih bolesti.
Profesor Karl-Heinz Wagner s Univerziteta u Beču podsjeća da ovakav način ishrane ne čuva samo naše tijelo nego i nasu planetu. On naglašava da biljna ishrana smanjuje emisiju štetnih gasova i potrebu za velikim poljoprivrednim površinama.
(Vijesti.ba)