Ako ste mislili da ste probali sve vrste zimnice i salata, recept za ljuto grožđe sigurno će vas iznenaditi.
Ova salata spaja slatkasto-kiselkaste note grožđa s ljutinom papričica, stvarajući neobičan i osvježavajući ukus koji će oduševiti ljubitelje pikantnog. Može se poslužiti i kao salata i kao prilog uz glavno jelo, a idealno bi bilo koristiti grožđe bez sjemenki, iako će svaka vrsta grožđa – crno, crveno ili bijelo – dati odličan rezultat.
Za pripremu je potrebno grožđe oprati i odvojiti bobice od peteljki. Vodu zagrijati, dodati šećer, so i začine poput bibera u zrnu, lovorovog lista i pimenta, i miješati dok se sve ne otopi. Kada se tečnost ohladi, dodaje se sirće i vinobran ili neki drugi konzervans, a zatim se preko složenog grožđa i ljutih papričica prelije ova kiselkasta smjesa. Bobice moraju biti potpuno potopljene u tečnosti, a po želji se mogu prekriti mrežicom i lagano pritisnuti kako ne bi isplivale. Tegle se zatvaraju i ostavljaju nekoliko dana na hladnom i tamnom mjestu, poput špajza ili podruma, da se ukisele.
Broj i vrsta paprika zavisi od ličnog ukusa – domaće feferonke daju blaži, voćni ukus, dok habanero ili moruga stvaraju intenzivniju ljutinu koja se savršeno slaže s grožđem. Crno grožđe može obojiti i svjetlije vrste, dajući cijeloj salati tamniju nijansu, dok krupnije bobice s tanjom ljuskom daju najbolju teksturu i ukus.
Ljuto grožđe možda nije klasična zimnica na koju smo navikli, ali svojim jedinstvenim spojem slatkog i ljutog sigurno će osvojiti sve koji vole neobične i intenzivne ukuse.
(Vijesti.ba)