Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Počinje nova sezona Serie A: Napoli u odbranu titule kreće protiv Sassuola

    23. Augusta 2025.

    Kako biljna ishrana može smanjiti rizik od više hroničnih bolesti?

    23. Augusta 2025.

    Emina Šahinović izabrana u zvanje profesora na American University in the Emirates

    23. Augusta 2025.

    „Došlo je vrijeme istine! Ili će Dodik pobijediti državu ili država njega“

    23. Augusta 2025.

    Nakon zabrane Hordama zla oglasio se i FK Sarajevo

    23. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas
    Magazin

    Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas

    23. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ako ste mislili da ste probali sve vrste zimnice i salata, recept za ljuto grožđe sigurno će vas iznenaditi.

    Ova salata spaja slatkasto-kiselkaste note grožđa s ljutinom papričica, stvarajući neobičan i osvježavajući ukus koji će oduševiti ljubitelje pikantnog. Može se poslužiti i kao salata i kao prilog uz glavno jelo, a idealno bi bilo koristiti grožđe bez sjemenki, iako će svaka vrsta grožđa – crno, crveno ili bijelo – dati odličan rezultat.

    Za pripremu je potrebno grožđe oprati i odvojiti bobice od peteljki. Vodu zagrijati, dodati šećer, so i začine poput bibera u zrnu, lovorovog lista i pimenta, i miješati dok se sve ne otopi. Kada se tečnost ohladi, dodaje se sirće i vinobran ili neki drugi konzervans, a zatim se preko složenog grožđa i ljutih papričica prelije ova kiselkasta smjesa. Bobice moraju biti potpuno potopljene u tečnosti, a po želji se mogu prekriti mrežicom i lagano pritisnuti kako ne bi isplivale. Tegle se zatvaraju i ostavljaju nekoliko dana na hladnom i tamnom mjestu, poput špajza ili podruma, da se ukisele.

    Broj i vrsta paprika zavisi od ličnog ukusa – domaće feferonke daju blaži, voćni ukus, dok habanero ili moruga stvaraju intenzivniju ljutinu koja se savršeno slaže s grožđem. Crno grožđe može obojiti i svjetlije vrste, dajući cijeloj salati tamniju nijansu, dok krupnije bobice s tanjom ljuskom daju najbolju teksturu i ukus.

    Ljuto grožđe možda nije klasična zimnica na koju smo navikli, ali svojim jedinstvenim spojem slatkog i ljutog sigurno će osvojiti sve koji vole neobične i intenzivne ukuse.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kako biljna ishrana može smanjiti rizik od više hroničnih bolesti?

    23. Augusta 2025.

    Želim da izgradi život kakav zaslužuje

    23. Augusta 2025.

    Snimci sa ulica i iz zraka: Završnica SFF-a za pamćenje!

    23. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Počinje nova sezona Serie A: Napoli u odbranu titule kreće protiv Sassuola

    23. Augusta 2025.1 Min Read

    Nova sezona Serie A počinje danas, utakmicama od 18:30 sati Genoa – Lecce i Sassuolo…

    Kako biljna ishrana može smanjiti rizik od više hroničnih bolesti?

    23. Augusta 2025.

    Emina Šahinović izabrana u zvanje profesora na American University in the Emirates

    23. Augusta 2025.

    „Došlo je vrijeme istine! Ili će Dodik pobijediti državu ili država njega“

    23. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.