Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Zmajevi imaju sve u svojim rukama: Dvije pobjede nas dijele od Mundijala!

    13. Oktobra 2025.

    Danas posljednji oproštaj od neponovljivog Halida Bešlića

    13. Oktobra 2025.

    Čelik pobjedom protiv Viteza ostao jedini neporaženi tim u Prvoj ligi FBiH

    13. Oktobra 2025.

    Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov

    13. Oktobra 2025.

    Piksi podnio ostavku: Ne putujem u Andoru sa ekipom

    13. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov
    Magazin

    Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov

    13. Oktobra 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Svjetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da se med, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ne smije konzumirati prekomjerno. 

    Prema njihovom mišljenju, mladi ne bi trebali uzimati više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, dok osobama koje pate od određenih bolesti nije preporučljivo više od jedne kašike dnevno.

    Gojazne osobe i oni koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije trebaju biti oprezni prilikom konzumacije meda.

    Nutricionisti također upozoravaju da svako može biti alergičan na med, bez obzira na godine. Ova namirnica sadrži kiseline koje mogu iritirati želudac, pa prekomjerna konzumacija meda može izazvati gastritis, pa čak i čireve.

    Još jedna greška koju mnogi prave je dodavanje meda u ključalu vodu kada se priprema topli napitak poput čaja, ili kada se med zgusne nakon dužeg stajanja i potrebno ga je razrijediti.

    Ako se med stavi u ključalu vodu, gubi svoja korisna svojstva i proizvodi otrov. Pripremajući čaj, med treba dodati tek kada se voda prohladi i bude tek topla. Temperatura vode ne bi smjela prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

    “U ključaloj vodi proizvodi dioksometil supstancu, koja je otrov“, napominju stručnjaci.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Danas posljednji oproštaj od neponovljivog Halida Bešlića

    13. Oktobra 2025.

    Uz suze i pjesmu BiH se oprostila od Halida Bešlića

    13. Oktobra 2025.

    Bradley Cooper zamjenjuje Ryana Goslinga u novom filmu uz Margot Robbie?

    13. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Zmajevi imaju sve u svojim rukama: Dvije pobjede nas dijele od Mundijala!

    13. Oktobra 2025.2 Mins Read

    Oktobarski ciklus za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i zvanično je završen i dva kola…

    Danas posljednji oproštaj od neponovljivog Halida Bešlića

    13. Oktobra 2025.

    Čelik pobjedom protiv Viteza ostao jedini neporaženi tim u Prvoj ligi FBiH

    13. Oktobra 2025.

    Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov

    13. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.