Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Thomas Muller poslije 25 godina napustio Bayern

    7. Jula 2025.

    Orah smanjuje rizik od moždanog udara

    7. Jula 2025.

    Sedmogodišnji Hamza sa porodicom vozi biciklistički maraton Bihać

    7. Jula 2025.

    Uzbuđenja tek slijede: Ovo su parovi osmine finala Wimbledona

    7. Jula 2025.

    Veliki broj Krajišnika među hiljadama učesnika Marša mira ka Potočarima

    7. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Najopasnije je jesti ovu hranu tokom vrućina
    Magazin

    Najopasnije je jesti ovu hranu tokom vrućina

    10. Juna 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ljetni mjeseci sa sobom donose visoke temperature i povećan rizik od trovanja hranom.

    Toplina stvara idealne uslove za proliferaciju patogenih mikroorganizama, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

    Rizik i opasnosti od konzumacije određenih namirnica

    Namirnice bogate vlagom i proteinima, poput sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda, predstavljaju najveći rizik za razvoj bakterijskih infekcija, poput onih uzrokovanih Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Clostridium perfringens. Prema istraživanju CDC-a iz 2020. godine, preko 60% trovanja hranom ljeti povezano je upravo s nepravilno uskladištenim ili termički neadekvatno obrađenim proteinima.

    Drugi problem predstavljaju i gotovi proizvodi poput salata s majonezom i hladna jela koja se ne drže na adekvatnoj temperaturi.

    Kao što ističe dr. Karen Robinson, specijalistica za infektivne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), „toplotni stres ubrzava rast patogenih bakterija, stoga je od ključne važnosti da se hrana pravilno hladi i brzo konzumira.“

    U visokim temperaturama, rizik od trovanja hranom se značajno povećava, stoga se preporučuje:

    • Izbjegavati konzumaciju sirovog ili polupečenog mesa i morskih plodova
    • Ne ostavljati gotovu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata
    • Konzumirati hranu pripremljenu neposredno prije jela
    • Osigurati adekvatno hlađenje i skladištenje hrane
    • Uz pravilnu higijenu i poštivanje temperaturnih standarda, moguće je značajno smanjiti rizik od gastroenteritisa i drugih komplikacija koje mogu nastati uslijed konzumacije opasnih namirnica tokom toplih dana.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Orah smanjuje rizik od moždanog udara

    7. Jula 2025.

    Listovi ovog drveta mogu poboljšati cirkulaciju i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka

    7. Jula 2025.

    Nestvaran prizor Mjeseca iznad istanbulske džamije Suleymaniye

    7. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Thomas Muller poslije 25 godina napustio Bayern

    7. Jula 2025.1 Min Read

    “Hvala za sve, Thomase”, objavio je Bayern na društvenoj mreži “X” poslije eliminacije od PSG.…

    Orah smanjuje rizik od moždanog udara

    7. Jula 2025.

    Sedmogodišnji Hamza sa porodicom vozi biciklistički maraton Bihać

    7. Jula 2025.

    Uzbuđenja tek slijede: Ovo su parovi osmine finala Wimbledona

    7. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.