Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ismail Barlov pred domaćom publikom: Počinje ‘Sarajevo open’

    7. Juna 2025.

    Grad u Španiji postaje sve popularniji: Lijep kao Barcelona, a duplo jeftiniji

    7. Juna 2025.

    Sramota! Provaljen Muzej Armije RBiH u Sanskom Mostu: Ukradeni i uništeni vrijedni eksponati

    7. Juna 2025.

    Selektor San Marina: BiH veliki favorit, ali mi uvijek igramo da pobijedimo

    7. Juna 2025.

    Vrtlarenje s djecom budi maštu i jača povezanost cijele porodice

    7. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Postoji brojni recepti za čupavce, ali ovaj je poseban
    Magazin

    Postoji brojni recepti za čupavce, ali ovaj je poseban

    6. Juna 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Jedan od najdražih blagdanskih kolača zasigurno su čupavci. Jeli smo ih svakakve, ali prema ovom receptu su nedvojbeno najsočniji i najmekši, toliko da se doslovno tope u ustima, što im je i krajnji cilj.

    Ovaj kolač sastoji se od tri elementa, biskvita koji mora biti težak, ali istovremeno mekan i prozračan, umaka u koji umačemo narezane kocke biskvita te kokosovog brašna za kraj.

    Legenda kaže da su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su došli iznenadni gosti pa je rekao svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. On je uzeo komad francuske biskvitne torte, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos pa poslužio.

    Sastojci za biskvit

    3 jaja
    10 kašikica šećera
    1 dcl ulja
    1 dcl mlijeka
    17 kašikica mekog brašna
    1 prašak za pecivo
    malo soli

    Sastojci za umak

    200 grama čokolade za kuhanje
    2 dcl mlijeka
    150 grama maslaca
    200 grama kokosa

    Priprema

    Upalite pećnicu na 180 stepeni pa započnite s pripremom biskvita. Bjelanjke smiksajte odvojeno u čvrsti snijeg, a žumanjke sa šećerom pa kada ‘pobijele’ postepeno im dodajte ulje, mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i sol.

    Na kraju u tu smjesu ručno i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

    Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, a možete koristiti i papir za pečenje. Poravnajte smjesu i stavite peći 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumeni i vilica ili čačkalica ne izađu suhi iz biskvita.

    Biskvit ohladite pa narežite na kocke jednakih veličina. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri pa dodajte postepeno mlijeko. Pazite da umak ne bude prerijedak, a kada proključa, skinite ga s vatre i pustite da malo odstoji.

    U dubokoj posudi pripremite kokos. Kockice biskvita pomoću vilice umačite u čokoladni umak tako da upiju sa svih strana, ocijedite pa ih uvaljajte u posudu s kokosovim brašnom. Čupavce stavljate sa strane na papir za pečenje.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Grad u Španiji postaje sve popularniji: Lijep kao Barcelona, a duplo jeftiniji

    7. Juna 2025.

    Vrtlarenje s djecom budi maštu i jača povezanost cijele porodice

    7. Juna 2025.

    Vrijeme je za sladoled: Koji odabrati, iz trgovine ili iz slastičarne?

    7. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Ismail Barlov pred domaćom publikom: Počinje ‘Sarajevo open’

    7. Juna 2025.1 Min Read

    Šesto tradicionalno izdanje međunarodnog paraplivačkog mitinga “Sarajevo open 2025” biće održano ovog vikenda na Olimpijskom…

    Grad u Španiji postaje sve popularniji: Lijep kao Barcelona, a duplo jeftiniji

    7. Juna 2025.

    Sramota! Provaljen Muzej Armije RBiH u Sanskom Mostu: Ukradeni i uništeni vrijedni eksponati

    7. Juna 2025.

    Selektor San Marina: BiH veliki favorit, ali mi uvijek igramo da pobijedimo

    7. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.