Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pogledajte posljednji gol u životu Dioga Jote kojim je odlučio veliki derbi

    4. Jula 2025.

    Opekla vas je meduza ili ste stali na ježa u moru? Evo šta odmah trebate uraditi!

    4. Jula 2025.

    Kobna vožnja: Jota sa bratom putovao na trajekt jer nije smio da leti…

    3. Jula 2025.

    Probajte začinjenu kafu – ukus vas oduševi, a benefiti iznenade

    3. Jula 2025.

    U Sanskom Mostu danas eutanizirano 14 muznih krava

    3. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto
    Magazin

    Pravi gastronomski hit: Kupus je nova superhrana godine, evo i zašto

    26. Maja 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Osim što je trendi, kupus je i nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće također sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina, piše Index.

    Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokulom, karfiolom, keljom i keljom pupčarem. Svi oni sadrže spojeve koji se bore protiv raka i imaju moć kontrolisanja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.

    Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.

    Prema ChefIQ-u, “kupus ponekad može imati lošu reputaciju”, uglavnom zato što, kada se prekuha, može ispuštati neugodan sumporni miris.

    “Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima”, napominju.

    Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida. Istraživanjeiz 2013. godine, objavljeno u časopisu Circulation, koje je obuhvatilo 93.600 žena, pokazalo je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.

    Također može smanjiti nivo masnih tvari koje mogu začepiti arterije, kao što je holesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola vezivanjem za tu tvar u crijevima te sprječavaju njenu apsorpciju u krv.

    Treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Opekla vas je meduza ili ste stali na ježa u moru? Evo šta odmah trebate uraditi!

    4. Jula 2025.

    Probajte začinjenu kafu – ukus vas oduševi, a benefiti iznenade

    3. Jula 2025.

    Hrvatska: Da nije nama Bosanaca, sezona bi bila jako loša

    3. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Pogledajte posljednji gol u životu Dioga Jote kojim je odlučio veliki derbi

    4. Jula 2025.1 Min Read

    Pogledajte posljednji gol u životu Dioga Jote kojim je odlučio veliki derbi

    Opekla vas je meduza ili ste stali na ježa u moru? Evo šta odmah trebate uraditi!

    4. Jula 2025.

    Kobna vožnja: Jota sa bratom putovao na trajekt jer nije smio da leti…

    3. Jula 2025.

    Probajte začinjenu kafu – ukus vas oduševi, a benefiti iznenade

    3. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.