Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    “Dođem s posla pa u štalu, ne mogu gledati da mati radi sve”

    15. Septembra 2025.

    Nerman Fatić poražen u napetom meču, sve otvoreno protiv Ekvadora

    15. Septembra 2025.

    Ne mogu raditi s nekim ko podržava genocid

    15. Septembra 2025.

    Od djevojke iz Bihaća, do modela na svjetskim pistama (FOTO)

    15. Septembra 2025.

    Sarajevo na Pecari traži prve gostujuće bodove, Posušje dočekuje Zrinjski

    15. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Šljive ubrzavaju metabolizam za čak 90%
    Magazin

    Šljive ubrzavaju metabolizam za čak 90%

    11. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Zahvaljujući visokom udjelu sorbitola, prehrambenih vlakana i polifenola, šljive mogu povećati brzinu metabolizma i do 90%, prema nekim savremenim istraživanjima.

    Ključna komponenta koja šljive čini funkcionalnom namirnicom u regulaciji metabolizma jeste sorbitol, prirodni alkoholni šećer koji blago stimuliše crijevnu peristaltiku bez izazivanja drastičnih oscilacija u nivou glukoze. Osim toga, šljive sadrže visoke koncentracije chlorogenic acid – polifenola koji, kako pokazuje studija objavljena u Nutrition & Metabolism (2019), može potaknuti oksidaciju masnih kiselina i smanjiti insulinsku rezistenciju.

    Prema prof. dr. Michaelu Gregeru, ljekaru i autoru medicinskih vodiča baziranih na kliničkim istraživanjima “šljive, zahvaljujući jedinstvenom sastavu vlakana i bioaktivnih jedinjenja, djeluju na pokretljivost crijeva i na ubrzanje bazalnog metabolizma kroz stimulaciju mikrobiote.”

    Istraživanje provedeno na University of Liverpool (2021) pokazalo je da dnevna konzumacija 100 g šljiva značajno utiče na povećanje metabolizma masti kod žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, dok je kod muškaraca zabilježeno poboljšanje u brzini crijevnog tranzita i redukcija upalnih markera u serumu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne mogu raditi s nekim ko podržava genocid

    15. Septembra 2025.

    Zlatni krug hrabrosti, ljubavi i nade: Visoko kuca jednim srcem za djecu oboljelu od raka

    15. Septembra 2025.

    Dino Merlin očarao Slavonski Brod: Tvrđava postala muzička bajka

    14. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    “Dođem s posla pa u štalu, ne mogu gledati da mati radi sve”

    15. Septembra 2025.1 Min Read

    U serijalu “Priče sa Dijanom”, novinarka Dijana Hodžić posjetila je naselje Ipota kod Jajca i…

    Nerman Fatić poražen u napetom meču, sve otvoreno protiv Ekvadora

    15. Septembra 2025.

    Ne mogu raditi s nekim ko podržava genocid

    15. Septembra 2025.

    Od djevojke iz Bihaća, do modela na svjetskim pistama (FOTO)

    15. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.