Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Džumhur završio nastup u Rimu, izgubio od kvalifikanta

    9. Maja 2025.

    Pamtite li Dr. Zoa? Uskoro objavljuje novu pjesmu

    9. Maja 2025.

    SDA ide u opoziciju, NES u vlast

    9. Maja 2025.

    Dostojanstveno i ponosno! Maturanti banjalučke Medrese prošetali gradom (VIDEO)

    8. Maja 2025.

    Košarkašku legendu (87) izbacili iz dvorane tokom utakmice Ilirije i Bosne

    8. Maja 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Začin koji koristimo svaki dan povećava rizik od raka želuca za 40%
    Magazin

    Začin koji koristimo svaki dan povećava rizik od raka želuca za 40%

    11. Maja 2024.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


     

    Nutricionisti iz Centra za javno zdravstvo na Sveučilištu u Beču otkrili su da ljudi koji su dodavali sol u većinu svojih obroka imaju 41 posto veću vjerojatnost da obole od raka želuca od onih koji su štedljivo koristili taj začin.

    Prethodna istraživanja provedena u Kini, Japanu i Koreji povezivala su slanu prehranu s rakom želuca, ali ovo je jedno od prvih koje je pokazalo vezu i među stanovnicima zapadnih zemalja.

    “Naše istraživanje pokazuje povezanost između učestalosti dodane soli i raka želuca, i u zapadnim zemljama”, rekla je glavna autorica Selma Kronsteiner-Gicevic, nutricionistica sa Sveučilišta u Beču.

    Iako je austrijska studija bila samo promatračka, starije studije sugeriraju da bi višak soli mogao nagrizati zaštitni omotač na želucu, uzrokujući oštećenje tkiva i dovodeći do kancerogenih mutacija.

    Idealno je unositi manje od 1500 mg natrija dnevno. Prosječnom zapadnjačkom prehranom unosimo 3500 mg natrija dnevno, katkad i više.

    “Možda se čini bezopasnim dodati malo soli za okus, ali stalno pretjerivanje s količinom soli može biti štetno”, napisali su istraživači u svom zaključku.

    Istraživači Sveučilišta u Beču ispitali su bazu podataka od 471.144 odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Otkriveno je da su u razdoblju od 11 godina ljudi koji su konzumirali više soli, imali 41 posto veću vjerojatnost da će razviti rak želuca nego ljudi koji su je rijetko dodavali u svoje obroke.

    Inače, konzumacija alkohola i pušenje duhana značajno pridonose riziku od razvoja raka želuca, prema Američkom društvu za rak. Ako se rano otkrije, rak želuca ima visoku stopu preživljavanja. Neki rani simptomi uključuju nadutost, želučane tegobe i probavne smetnje.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Pamtite li Dr. Zoa? Uskoro objavljuje novu pjesmu

    9. Maja 2025.

    Monica Bellucci odbacila laskave haljine i zablistala u moćnom odijelu

    8. Maja 2025.

    Ne uništavajte korov ovim, pravite veliku štetu

    8. Maja 2025.
    Najnovije
    Sport

    Džumhur završio nastup u Rimu, izgubio od kvalifikanta

    9. Maja 2025.1 Min Read

    Najbolji bh. teniser Damir Džumhur završio je nastup na Mastersu u Rimu već u prvom…

    Pamtite li Dr. Zoa? Uskoro objavljuje novu pjesmu

    9. Maja 2025.

    SDA ide u opoziciju, NES u vlast

    9. Maja 2025.

    Dostojanstveno i ponosno! Maturanti banjalučke Medrese prošetali gradom (VIDEO)

    8. Maja 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.