Istraživanje iz 2021. (Journal of Ethnopharmacology) pokazalo je da ekstrakt maka smanjuje oksidativni stres i poboljšava funkciju endotela, zahvaljujući antioksidansima poput kvercetina i kaempferola.
Oslobađa od stresa
Ulje iz sjemenki crvenog maka sadrži linolnu kiselinu (omega-6), koja povoljno utiče na nivo LDL holesterola, što potvrđuje i studija Phytotherapy Researc iz Krakova (2019).
“Crveni mak može biti vrijedan dodatak terapiji kod blagih kardiovaskularnih poremećaja”, ističe prof. Alaineu Dupontu, kardiolog iz Lyona.
Najčešće se koristi kao čaj od osušenih latica ili u obliku klasičnih biljnih ekstrakata, a ulje iz sjemenki primjenjuje se oralno kao dodatak ishrani za podršku kardiovaskularnom zdravlju.
Nije zamjena za lijekove, ali ga stručnjaci vide kao podršku u prevenciji ateroskleroze i regulaciji krvnog pritiska. Savjetovanje s doktorom je ključno prije uzimanja bilo kakvih biljnih pripravaka.
(Vijesti.ba)