Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Vedad Muftić dobio poziv u reprezentaciju BiH

    6. Juna 2025.

    Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš

    6. Juna 2025.

    Saobraćajna nesreća na magistralnom putu M15, slupan BMW

    6. Juna 2025.

    Indiana preokretom u posljednjoj sekundi savladala Oklahomu

    6. Juna 2025.

    Čola o kćerkama: ‘I ja bih bio razmažen da sam na njihovom mjestu’

    6. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže
    Magazin

    Neizostavni desert pred Bajram, a ovaj recept svi traže

    6. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Kadaif je jedna od njadražih bajramskih slastica.

    Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama, a danas je vrlo popularan i u svjetskim okvirima zbog popularne Dubai čokolade.

    Ovaj recept, koji svi traže, veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

    Sastojci

    500 g sirovog kadaifa
    200 g putera
    100 g oraha u jezgri i grožđica
    500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
    vanilin šećer
    limun

    Priprema

    Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

    Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer.

    Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom.

    Napomena: Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš

    6. Juna 2025.

    Čola o kćerkama: ‘I ja bih bio razmažen da sam na njihovom mjestu’

    6. Juna 2025.

    Godišnjica smrti istaknutog bh. glumca Harisa Burine

    6. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Vedad Muftić dobio poziv u reprezentaciju BiH

    6. Juna 2025.1 Min Read

    Golman FK Željezničar Vedad Muftić dobio je poziv selektora Sergeja Barbareza u reprezentaciju Bosne i…

    Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš

    6. Juna 2025.

    Saobraćajna nesreća na magistralnom putu M15, slupan BMW

    6. Juna 2025.

    Indiana preokretom u posljednjoj sekundi savladala Oklahomu

    6. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.