Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Na 30. Međunarodnom memorijalnom turniru “Mevzeta Perla-Balja” u Goraždu šest ekipa

    14. Septembra 2025.

    Jedan podatak iz vašeg sedmogodišnjeg doba mogao bi predvidjeti koliko ćete dugo živjeti

    14. Septembra 2025.

    Iza nje ostale četiri kćerke

    14. Septembra 2025.

    Neočekivan potez Njemačke pred finale sa Turskom

    14. Septembra 2025.

    Bob Dylan vlasnik najbolje pjesme svih vremena: Šta kaže nauka?

    14. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nutricionisti upozoravaju: Zašto ne biste smjeli miješati jagode i trešnje?
    Magazin

    Nutricionisti upozoravaju: Zašto ne biste smjeli miješati jagode i trešnje?

    5. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Naizgled bezazliva kombinacija jagoda i trešanja može kod pojedinaca izazvati probavne i metaboličke smetnje.

    Razlog leži u njihovom različitom sastavu prirodnih šećera i načinu fermentacije u crijevima.

    Fruktoza + sorbitol = potencijalna smetnja

    Jagode su bogate fruktozom i vlaknima, dok trešnje sadrže značajne količine sorbitola – šećernog alkohola koji djeluje osmotski i ubrzava crijevni tranzit. Njihova kombinacija povećava rizik od nadutosti, bolova i dijareje, posebno kod osoba s iritabilnim crijevom (IBS) ili FODMAP osjetljivošću.

    Prema studiji Monash University (2019), kombinacija fruktoze i sorbitola izazvala je simptome kod 72 % osoba s IBS-om. Slično, istraživanje Univerziteta u Maastrichtu (2021) povezalo je ovu kombinaciju s pojačanom fermentacijom u crijevima i većom proizvodnjom plinova.

    Rizik i za glikemijsku stabilnost

    Obje vrste voća imaju nizak glikemijski indeks, ali kombinacija može uzrokovati nagli porast glukoze u krvi kod osoba s inzulinskom rezistencijom. Prof. dr. Walter Willett s Harvarda upozorava kako “način kombiniranja voća nije beznačajan – ima konkretne metaboličke posljedice.”

    Jagode i trešnje su zdrave, ali ne nužno zajedno. Zbog različitog sastava šećera, njihova kombinacija može biti izazov za probavni sistem. Kod osjetljivih osoba, preporučuje se konzumirati ih odvojeno.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Jedan podatak iz vašeg sedmogodišnjeg doba mogao bi predvidjeti koliko ćete dugo živjeti

    14. Septembra 2025.

    Bob Dylan vlasnik najbolje pjesme svih vremena: Šta kaže nauka?

    14. Septembra 2025.

    Džejla Ramović žrtva prevare: Tužit ću ih, ovo je ozbiljna zloupotreba

    14. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Na 30. Međunarodnom memorijalnom turniru “Mevzeta Perla-Balja” u Goraždu šest ekipa

    14. Septembra 2025.1 Min Read

    U Goraždu je danas nastavljen 30. Međunarodni memorijalni rukometni turnir “Mevzeta Perla – Balja“, u…

    Jedan podatak iz vašeg sedmogodišnjeg doba mogao bi predvidjeti koliko ćete dugo živjeti

    14. Septembra 2025.

    Iza nje ostale četiri kćerke

    14. Septembra 2025.

    Neočekivan potez Njemačke pred finale sa Turskom

    14. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.