Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Jokić u svom filmu: Pivo, drvena ograda i trka njegovih konja

    7. Jula 2025.

    Ona je puno više od usputne romanse: Kako je Ines de Ramon osvojila Brada Pitta?

    7. Jula 2025.

    Očekuje nas drastičan pad temperature praćen kišom i grmljavinom

    7. Jula 2025.

    Željezničar predstavio nove dresove, posveta radničkim korijenima

    7. Jula 2025.

    Na samoj granici se gradi “nuklerni objekat”

    7. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ova superhrana je nekad bila osnova, a danas je zanemarujemo
    Magazin

    Ova superhrana je nekad bila osnova, a danas je zanemarujemo

    4. Juna 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ječam najčešće kupujemo na pijaci, mada ga ima i u prodavnicama, a kao namirnica izuzetno je nutritivno bogat. Jelo zapravo potiče iz centralne i istočne Evrope, gdje se ječam stoljećima koristio kao jedno od osnovnih žitarica u ishrani.

    Kod nas se ječam – ili kako ga mnogi nazivaju ječmena kaša – tradicionalno pripremao u siromašnijim domaćinstvima.

    Bilo je jeftino, ispunjeno i lako dostupno. Kuhala se najčešće u obliku čorbe sa povrćem i malo suhog mesa, a posebno je bila popularna zimi i rano proljeće, kada svježih namirnica nije bilo u izobilju.

    Ako nemate ideju šta napraviti od ječma, donosimo vam recept za gulaš.

    Sastojci

    3 kašike ulja
    150 g suhog mesa
    1 crveni luk
    250 g prokuhanog ječma
    2 kašike koncentrata paradajza
    1 mrkva
    100 graška
    2 krompira
    so, biber, crvena paprika

    Priprema

    Na zagrijanom ulju propržite suho meso dok ne zamiriše, pa dodajte luk. Pržite dok ne postane staklast.

    Dodajte koncentrat paradajza i kratko promiješajte. Ubacite crvenu papriku i pržite nekoliko sekundi – ne dozvolite da zagori. Imajte pri ruci vodu za zalivanje.

    Dodajte isječenu mrkvu, krompir isječen na kockice, grašak i napola kuhan ječam. Posolite i pobiberite.

    Kuhajte oko pola sata ili dok svi sastojci ne omekšaju.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ona je puno više od usputne romanse: Kako je Ines de Ramon osvojila Brada Pitta?

    7. Jula 2025.

    Halid Bešlić zatvorio Sarajevo Street Food Market

    7. Jula 2025.

    Prestanite kucati po lubenicama: Ovo su tri načina kako da izaberete sočnu

    7. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Jokić u svom filmu: Pivo, drvena ograda i trka njegovih konja

    7. Jula 2025.1 Min Read

    Umjesto glamura i svjetala reflektora, Jokić je danas boravio na hipodromu, gdje se održavala Petrovdanska…

    Ona je puno više od usputne romanse: Kako je Ines de Ramon osvojila Brada Pitta?

    7. Jula 2025.

    Očekuje nas drastičan pad temperature praćen kišom i grmljavinom

    7. Jula 2025.

    Željezničar predstavio nove dresove, posveta radničkim korijenima

    7. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.